Installatietechniek, energiebeheersing en rioolservice

E-mailen Bellen

De beschikbaarheid van olie en gas komt onder druk te staan en olieprijsstijgingen verstoren de economische groei. Forse energiebesparingen, een groter aandeel duurzame energie, en meer innovatie en spreiding van energiebronnen zijn daarom noodzakelijk.

Het huidige energie besparingstempo in Nederland ligt rond de 1 procent. Het kabinet wil dit percentage verhogen naar 1,5 procent, zodat Nederland minder afhankelijk wordt van olie en gas, en wil dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 afneemt.

Sinds december 1995 is het verplicht om bij de bouwaanvraag van nieuwe woningen een energieprestatie berekening toe te voegen. De EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) mag een op grond van het bouwbesluit vastgestelde waarde niet overschrijden, anders wordt geen bouwvergunning afgegeven.

In 1995 was de EPC-eis nog 1.6. in 2005 was deze 1.0, en sinds 1 januari 2006 is de eis verder aangescherpt naar 0.8.

De EPC voor utiliteitsgebouwen is in 2003 voor het laatst aangescherpt. Momenteel wordt onderzocht of een nieuwe aanscherping mogelijk is.

Het wordt steeds moeilijker om zonder installatietechnische maatregelen aan deze strenge eisen te voldoen. Er zijn verschillende installaties te realiseren om aan de EPC eis te kunnen voldoen.

Zonneboilersysteem
Zonne-energie kan worden gebruikt voor water- en ruimteverwarming (thermische zonne-energie) en voor stroomvoorziening (fotovoltaïsche zonne-energie).

Een zonneboilersysteem maakt gebruik van de warmte van de zon om tapwater te verwarmen. De techniek staat te boek als zeer betrouwbaar en eveneens toepasbaar in de bestaande bouw.

De zonneboiler is op dit moment dan ook de meest voorkomende toepassing van thermische zonne-energie. Met behulp van een collector wordt het tapwater verwarmd. Meestal is een zonneboiler gekoppeld aan een combiketel. De zonneboiler verwarmt het water vóór en de combiketel zorgt vervolgens voor de uiteindelijke gewenste temperatuur.

Zonneboilers worden veel toegepast in huishoudens, maar ook in de utiliteitssector worden ze steeds vaker toegepast.

Het aanbod van nieuwe zonneboilersystemen is de laatste jaren behoorlijk toegenomen. De kwaliteit en de energie-opbrengst zijn belangrijke aandachtspunten bij de aankoop van een zonneboiler. Alle zonneboilers van fabrikanten en leveranciers die aangesloten zijn bij Holland Solar zijn getest. Een rapport met testresultaten is bij de fabrikant op te vragen.

Warmtepompen
Overal in onze omgeving is warmte aanwezig die niet bruikbaar is, omdat de temperatuur ervan te laag is. Denk aan de ventilatielucht uit gebouwen, de aardbodem en de buitenlucht.

Een warmtepomp kan het temperatuurniveau zodanig verhogen dat de warmte wel bruikbaar wordt, bijvoorbeeld voor ruimteverwarming of voor warm water.

Door de stijgende energiekosten en de dalende aanschafkosten van een warmtepompinstallatie begint de individuele warmtepomp voor ruimteverwarming steeds meer rendabel te worden.

Energieopbrengst
Een warmtepomp gebruikt energie voor het samenpersen van de damp, de aandrijfenergie. Hoe efficiënt dat gebeurt, wordt uitgedrukt met de Engelse term Coëfficiënt Of Performance (COP).

De COP geeft de verhouding aan tussen de verkregen bruikbare warmte en de aandrijfenergie. Als de COP 4 is, betekent dit dat de pomp 4 keer meer energie produceert dan het apparaat gebruikt. Voor elke euro die u voor elektrische energie betaalt krijgt u er eenvoudigweg vier terug. Het rendement varieert per type en van het temperatuurniveau van de warmtevraag.

Warmtepompboiler
Een warmtepompboiler maakt gebruik van de al aanwezige energie in de omringende lucht. Deze laagwaardige energie wordt door de warmtepompboiler opgewaardeerd tot hoogwaardige energie. Vervolgens wordt deze energie gebruikt om het water in de boiler te verwarmen naar een legionella veilige temperatuur.

De ingebouwde ventilator kan in veel gevallen in de noodzakelijke ventilatiecapaciteit van een gebouw voorzien. De ventilatie-unit, de warmtepomp én boiler zijn samen in één compact toestel ingebouwd en vergt weinig vloeroppervlak. Het toestel wordt op het ventilatiesysteem én op de koud- en warmwater leiding in de woning aangesloten (net als een gewone boiler). Een 230 V aansluiting is voldoende om de benodigde energie voor de compressor te leveren.

Via een warmtewisselaar ontrekt een warmtepompboiler warmte uit de afgevoerde ventilatielucht om hiermee het tapwater te verwarmen. Om een warmtepompboiler te kunnen toepassen dient deze gecombineerd te worden met mechanische afzuiging. Een warmtepompboiler kan niet gecombineerd worden met gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning, omdat de warmte uit de ventilatielucht (afvoer) in dat geval reeds gebruikt wordt voor vóórverwarming van de ventilatielucht (toevoer).

Warmteterugwinning middels een douche wtw systeem
Middels een douche wtw (warmteterugwinningssysteem) kan op relatief eenvoudige wijze veel warmte worden teruggewonnen.
De warmtewisselaar is een volledig passief systeem. Zonder bewegende delen.

Het douche wtw systeem kan geplaatst worden als uw douche op de eerste verdieping (of hoger) ligt. Installatie is natuurlijk het gemakkelijkst bij nieuwbouw, maar ook in bestaande bouw is toepassing soms mogelijk.

De wtw moet goed bereikbaar blijven, dus plaatsing ervan geschiedt meestal in een (meter)kast of een leidingkoof met afneembaar of scharnierend paneel.

Installatiebedrijf Dietvorst is u graag van dienst indien u overweegt uw woning van energiebesparende maatregelen te voorzien.

­